Vijenac 688 - 690

Feljton

Mirko Ćurić, Vjera Biller: umjetnica u zenitu oluje

Narušena opstojnost i hod prema smrti

PIŠE Ljerka Car Matutinović


Već sam naslov pomno, odgovorno, s vrhunskom akribijom napisane monografije Vjera Biller: umjetnica u zenitu oluje otkriva nam stručno i imaginativno svjedočenje o sudbini i životnom putu umjetnice Vjere Biller, kojoj je život oduzet u mladosti, a njezin stvaralački talent ugašen u stravi konclogora. Mirka Ćurića, prozaika i pjesnika, upoznali su čitatelji Vijenca u prikazima njegove zbirke pjesama Nedovršena slika sudnjeg dana (2010) i njegove autentične proze povijesno-memoarskih specifičnosti (Braća u poniženju, 2012). Imaginativnu prozu u dosluhu s dokumentarnim izvorima otkrivamo u knjizi Smrt Petera Esterhazyja: šest priča o smrti (2016) u kojoj se dotiče i tjeskobne sudbine umjetnice Vjere Biller. Etički i estetski svjetonazor osmišljen u priči Smrt Vjere Biller obogaćen je i zaokružen u književnom djelu o Vjeri Biller.


Izd. Đakovački kulturni krug, Đakovo, 2019.

Stvaralačka opstojnost i hod prema smrti dotiču se i sukobljavaju s mržnjom svijeta koja narušava moralnost i stvaralačke vizije. Mirko Ćurić kreativan je životni put umjetnice Vjere Biller reanimirao povijesnim hodom prema smrti, koji svatko prolazi sam.

Djetinjstvo Vjere Biller u rodnom gradu Đakovu i u Osijeku, transparentno je i na neki način uznosito, u što nas uvjerava milje u kojem je Vjera rasla i stjecala obrazovanje. Ugledna i dobrostojeća židovska obitelj omogućila joj je boravak u europskim gradovima kao što su Beč, Graz, Berlin, Budimpešta. Tako se mlada umjetnica okružena umjetnicima našla među poznatim „mađarskim aktivistima“, izlagala je u čuvenoj galeriji Der Sturm i u galeriji Zenit, gdje su eksponati Vjere Biller bili izloženi u okviru prve Zenitove međunarodne izložbe nove umjetnosti (Beograd,1924).

Mirko Ćurić prati pomnjivo i upućeno djetinjstvo Vjere Biller, njezin umjetnički put, djela koja su ostala iza nje, s međunarodnim priznanjima, pa je tako mjerodavno, iz autorske vizure, osmislio monografiju kao težnju suvremenika da se objavljivanjem izbjegne sveprisutan i neumoljiv zaborav. Monografija o umjetnici „u zenitu oluje“ bogato je opremljena fotografijama njezinih djela i drugim prilozima, koji ukazuju na vrijedan slikarski opus, nažalost prekinut u njenoj 37. godini. Bila je tragična žrtva Holokausta, kad je 1940, zajedno s 204 bolesnika koji su boravili u psihijatrijskoj klinici, odvedena u Hartheim pokraj Linza i usmrćena karbon-monoksidom. Knjiga o slikarici Vjeri Biller autorski je domet Mirka Ćurića koji je od njega kao autora, u kreiranju monografije, nedvojbeno tražio intenzivno zalaganje, temeljitost u radu i postojani suradnički odnos. Zato Mirko Ćurić na početku objavljuje zahvalu i posebno ističe doprinos znanstvenice Irine Subotić iz Beograda.

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak